СЕ МОЖЕ БЕЗ ПЛАСТИЧНИ КЕСИ!

Пластичните кеси се вториот најзастапен вид на отпад во животната средина, по отпушоците од цигари. Тие се насекаде околу нас. Погледнете наоколу! Ќе видите дека кесите се најчестото ѓубре по…

Continue Reading СЕ МОЖЕ БЕЗ ПЛАСТИЧНИ КЕСИ!

Придружете ни се во заедничката борба!

Пластичните кеси се забрануваат со закон. По вторпат! Значи ли тоа дека од 1 декември ќе ги нема на пазарот? Законска забрана постоеше и досега, а сепак нашата земја беше…

Continue Reading Придружете ни се во заедничката борба!

Оксоразградливите пластични кеси не се напредок, туку назадок!

Новиот Закон за управување со пакување и отпад од пакување што година и половина е заглавен во лавиринтите на државните институции, содржи, како и постоечкиот закон, забрана на пластичните кеси.…

Continue Reading Оксоразградливите пластични кеси не се напредок, туку назадок!

За и околу забраната на еднократната пластика (EU SUP Directive)

Еднократната пластика е релативно нов производ, но низ годините нејзините количини се мултиплицираат до тој степен што таа стана одлика на модерното живеење, симбол на нашето прифаќање и прибегнување кон…

Continue Reading За и околу забраната на еднократната пластика (EU SUP Directive)