Оксоразградливите пластични кеси не се напредок, туку назадок!

Новиот Закон за управување со пакување и отпад од пакување што година и половина е заглавен во лавиринтите на државните институции, содржи, како и постоечкиот закон, забрана на пластичните кеси.…

Continue Reading Оксоразградливите пластични кеси не се напредок, туку назадок!

За и околу забраната на еднократната пластика (EU SUP Directive)

Еднократната пластика е релативно нов производ, но низ годините нејзините количини се мултиплицираат до тој степен што таа стана одлика на модерното живеење, симбол на нашето прифаќање и прибегнување кон…

Continue Reading За и околу забраната на еднократната пластика (EU SUP Directive)

Ем загадувачи, ем профитери

Компаниите-загадувачи со пластика обожаваат да зборуваат за рециклирање. Ова подеднакво се однесува на петрохемиската и индустријата за фосилни горива, како и на секторите продажба и потрошувачка. Сè додека јавноста во…

Continue Reading Ем загадувачи, ем профитери

Пластичните кеси се во ист кош со останатата пластика за еднократна употреба

  Сламка од ладно кафе, обвивка на чоколатце, пластична кеса - поединечно секое од нив делува безопасно. Сеприсутни, практични предмети што честопати не ги ни регистрираме. Но, нашата зависност од…

Continue Reading Пластичните кеси се во ист кош со останатата пластика за еднократна употреба