Забрана на пластичните кеси од 2021 година: уште едно неисполнето ветување на Министерството за животна средина

Лесно е да се кажуваат празни зборови. Ги кажувате, добивате аплаузи и после се надевате дека луѓето ќе заборават што сте кажале. А ако им текне, тогаш наоѓате разни изговори…

Continue Reading Забрана на пластичните кеси од 2021 година: уште едно неисполнето ветување на Министерството за животна средина

Незабранетите забранети пластични кеси во Македонија

Законот и Правилникот Иако кај нас за забраната на пластичните кеси се зборува во идно време, пластичните кеси за пазарување веќе се забранети со закон уште од 2012 година. Со…

Continue Reading Незабранетите забранети пластични кеси во Македонија

Некои интересни факти за пластичните кеси од создавањето до денес

1 Една од причините што постојат пластични кеси е намерата да се создаде еколошки поприфатлива алтернатива за хартиените вреќички?!   2 Иронијата да биде поголема - во шеесеттите години на…

Continue Reading Некои интересни факти за пластичните кеси од создавањето до денес

5 илјади тони пластични кеси се произведуваат во Македонија годишно!

Замислете 5 илјади тони. Тоа е количината пластични кеси и вреќи што минатата година е произведена во Македонија, а од кои голем дел се употребува и веднаш се фрла во…

Continue Reading 5 илјади тони пластични кеси се произведуваат во Македонија годишно!