ЕУ ја забранува пластиката, а ние?

Еднократната пластика обично се користи неколку минути, а потоа ја загадува природата со векови. Ве покануваме на дискусија за штетните последици од огромното количество пластика што се произведува секој ден,…

Continue Reading ЕУ ја забранува пластиката, а ние?

Ем загадувачи, ем профитери

Компаниите-загадувачи со пластика обожаваат да зборуваат за рециклирање. Ова подеднакво се однесува на петрохемиската и индустријата за фосилни горива, како и на секторите продажба и потрошувачка. Сè додека јавноста во…

Continue Reading Ем загадувачи, ем профитери

За климатска стратегија по мерка на сите

Во продолжение е писмото испратено до МЖСПП со цел, со предлози и сугестии од областа на делување на нашата Иницијатива, да партиципираме во креирањето на Национална долгорочна стратегија за климатска…

Continue Reading За климатска стратегија по мерка на сите

Пластичните кеси се во ист кош со останатата пластика за еднократна употреба

  Сламка од ладно кафе, обвивка на чоколатце, пластична кеса - поединечно секое од нив делува безопасно. Сеприсутни, практични предмети што честопати не ги ни регистрираме. Но, нашата зависност од…

Continue Reading Пластичните кеси се во ист кош со останатата пластика за еднократна употреба